Kilátónál

Nagyon szeretem a természetet, és szerencsére ezzel megfertőztem családom szinte minden tagját. Egy pici településen élünk a Mátra és a Cserhát hegységek lábánál, a Zagyva folyó völgyében. Nem is kell tehát azon csodálkozni, hogy szabad időnk nagy részében imádjuk a természetet járni, legyen az tavasz, nyár, ősz, vagy esetleg tél. Az év bármelyik évszaka csodálatos látványt nyújt a túrázók számára.

Télen kedvenc helyeink a meredek hegyoldalak, különösen hóeséskor, mert hódolni tudunk a téli sportoknak, úgy, mint a szánkózás, esetlek a síelés. Az utóbbi sport kedvelői gyakran ellátogatnak a viszonylag közeli sípályára, ahol kiépített pályákon próbálhatják ki a bátrak ügyességüket. Ráadásul sífelvonó segítségével lehet megközelíteni a hegy tetejét.

Tavasszal. amikor már kezd az idő kellemes hőmérsékletű lenni, előtérbe kerül a kirándulás, túrázás. Vannak olyan ismert túraútvonalak, melyek mentén az egyik kedvenc vadvirágom, az illatos ibolya nyílik. Imádom ezeket a túrákat, mert a megbújó, pici virágok szedése felüdülés a hosszú, hideg téli hónapok után.

Ráadásul akadnak a környéken szép számmal olyan kijelölt útvonalak, melyek mentés kilátok magasodnak szinte az égig. Ezeknek a megmászására csak azok vállalkozzanak, akik nem félnek a magasban, és az esetleges kilátói kilengésektől, mert a fa építmények nagy szélben bizony nem maradnak nyugalomban.

Utolsó túránk célpontja Galyatető volt, ahol az egyik legmagasabb kő kilátót építették meg. Kilengése nincs az építménynek, de lépcsők akadnak szép számmal, melyeket le kell győzni azoknak, akik a tetejére fel szeretnének jutni. Fentről viszont olyan kilátás kárpótolja a túrázót, amely páratlan élményt nyújt. A környék települései szinte az ember lábánál nyugszanak, ami hihetetlen élményt nyújt.

A tetejére érve szerettem volna megörökíteni a látványt, de az okos telefonom kicsúszott a kezemből és eltörött a kijelzője. A redmi szerviz szakemberei javították a hibás alkatrészt.